Gro Dahle

Noorwegen

(Oslo, 1962) woont met ‘man, drie kinderen, twee konijnen, vijf vissen, een duif, een papegaai, een schildpad, negen witte muizen, een varken, een halve hond en drie miljoen mieren’ op het eilandje Tjøme in de Oslofjord. Dahle noemt haar dieren allemaal als ze desgevraagd zichzelf presenteert. Niet zo vreemd gelet op haar oeuvre.

Al in haar debuutbundel Audiens (Audiëntie, 1987) komen we drie honden tegen, die met drie zussen op audiëntie in het Vaticaan zijn. Een dier waar we in de tweede bundel Apens Evangelium (Het evangelie van de apen, 1989) mee kennismaken is de aap, een wijze nar in het bezit van duistere kennis. De aap keert terug in haar tot nu toe laatste bundel Velkommen til speilet (Welkom bij de spiegel, 1997), waar hij in zijn kooi zit te schreeuwen, opgesloten in een uitzichtloze ruimte, zoals Kafka's aap in Een verslag voor een Academie (1917).

Ook op andere wijzen duiken de dieren in vele gedaanten op, bijvoorbeeld in de beelden die Dahle in haar poëzie onthult. Zoals in het gedicht ‘Wie is het die niemand ziet?’ uit de bundel Regnværsgåter (Raadsels van de regen, 1994), waar sprake is van een moeder die haar huis op de rug draagt. Waarom? Op die vraag geeft het gedicht geen antwoord. Dahle confronteert de lezer met raadsels, die onopgelost blijven, ze speurt naar kennis die is zoekgeraakt, die in het donker van al het licht om ons heen is verdwenen. In haar eigen woorden: ‘Iedere tekst is een nieuwe poging om te schrijven, een nieuwe manier om iets te benaderen dat ik de moeite waard vind. Een spel en een experiment op weg naar een onbekende kern. Wat die kern is? Het leven, de dood, de wereld. De mens, het gezin, de liefde. Al die grote, abstracte en lege woorden die ik op mijn manier, met mijn eigen concrete woorden probeer te vullen.’

In 1997 ontving Gro Dahle – vanwege haar vernieuwende poëzie – voor haar zes dichtbundels de Obstfelderprijs.

Janke Klok

Publicaties (o.a.): Audiens (1987); Apens evangelium (1988); Linneapasjonen (1992); Regnværsgåter (1994); Hundre tusen timer (1996); Velkommen til speilet (1997); Gjendiktning av Anna Achmatova (1997).