David Malouf

Australië

(Brisbane, 1934) komt uit een gezin met een Libanese en een Engelse achtergrond. Hij studeerde aan de Universiteit van Queensland. In de jaren zestig doceerde hij zelf in Engeland, waarna hij van 1968 tot 1978 ‘lecturer’ was aan de Universiteit van Sydney. Daarna werd hij fulltime schrijver.

Malouf publiceerde zes poëziebundels en tien romans en verhalenbundels. Hij heeft ook libretti geschreven voor Richard Meale (Voss en Mer de glace) en voor de Engelse componist Michael Berkeley. Zijn werk is vertaald in onder meer het Duits, het Frans, het Arabisch en het Chinees. Hij woont nu in Sydney.

Malouf zegt over zijn werk: ‘Ik zie poëzie graag als werk dat verricht wordt op een plek van concordantie: waar het verleden en de toekomst elkaar ontmoeten in een zichtbaar heden, waar verandering wordt toegejuicht maar continuïteit wordt gegeven, waar het actuele openstaat voor het fabelachtige, waar het individu staat als het verbindingspunt tussen één enkel leven en de totaliteit van de dingen. De taal valt ook onder twee werelden: de wereld van ‘communicatie’ en van onze mysterieuze benoeming, voor ons zelf, van wat ons omringt. Zoals de taal staat op dit kruispunt van aanpalende en misschien rivaliserende zones, lijkt hij een ideaal voertuig voor de ‘passages’, de overgangen, die ik op het oog heb. Gedichten zijn daden van verzoening.’

Maloufs eerste bundel, Bicycle and Other Poems, verscheen in 1970 bij de University of Queensland Press. Onder de titel The Year of the Foxes and Other Poems werd de bundel in 1979 gepubliceerd in New York. Men zou dit emblematisch kunnen noemen voor de twee kanten van Maloufs dichterschap: een hang naar verhalen over de kindertijd (zie ‘Het jaar van de vossen’) en het leven in de Australische kleine-stadscultuur, en een vorm van cosmopolitisme, een vertrouwd zijn met de geschiedenis en de cultuur van Europa en Amerika.

J. Eijkelboom

Publicaties (o.a.): Bicycle and Other Poems (1970); Neighbours in a Thicket (1974); Johnno (roman, 1975); The Little Panopticum (1975); The year of the Foxes and Other Poems (1979); Wild Lemons (1980); First Things Last (1981); New and Uncollected Poems (1989); Selected Poems 1959 – 1989 (1994).