FOYERPROGRAMMA'S


Monologen van dieren, moeders en anderen


Een lyrische of dramatische monoloog is een gedicht dat bestaat uit een lange speech van een persoon die niet de dichter zelf is. Die persoon richt zich in een specifieke situatie op een kritiek moment tot een ander of anderen, die in het gedicht niet aan het woord komen en verder ook geen duidelijke contouren aannemen. Uit de monoloog blijkt het temperament en karakter van de spreker. De kracht en het fascinerende van de dramatische monoloog lijkt te maken te hebben met het autonome ervan: de sprekende in het gedicht staat los van de dichter en het is dus niet mogelijk het gedicht terug te brengen tot de eenduidigheid van verwijzingen naar het leven van de dichter of van 'wat de dichter bedoelt'. In taal komt op raadselachtige wijze een geheel nieuw persoon tot leven. Vooral in de Engelse dichtkunst is dit genre veel beoefend door dichters als Browning, Tennyson, Frost, Pound, Eliot en Lowell. Maar ook bij veel hedendaagse dichters is het genre favoriet. Poetry International ging op zoek naar beroemde dramatische monologen uit de wereldliteratuur. Onder regie van Peter Sonneveld zullen acht acteurs van de Theaterschool Arnhem de sprekende personen in deze gedichten naast een stem ook vlees en bloed geven: Sjaak Hartog, Jara Lucieer, Patrick Mathurin, Nartan Meerlop, Thomas Wander Oerlemans, Romana Vrede, Bart de Wildeman en Daphne de Winkel.
Op zaterdag 13 en dinsdag 16 juni spreken vijf sprekende dieren het publiek in de Schouwburgfoyers toe - een olifant, een varken en een koe van Les Murray, een havik van Ted Hughes en een hond van Weldon Kees -; op zondag 14 en woensdag 17 juni dwalen er vijf moeders rond - twee van Erich Kästner, twee van Edgar Lee Masters en een van William Wordsworth -; en ook op maandag 15 en donderdag 18 juni zullen verschillende figuren het woord tot het publiek richten: een kamerbediende van Carol Ann Duffy, een zieneres van Wislawa Szymborska, de schim van een verliefde vrouw van Edgar Lee Masters, de schim van een Don Juan van Ezra Pound, een zwavelstokverkoper en een blinde man van Erich Kästner.

Diashow visuele gedichten


In concrete en visuele gedichten wordt de grens tussen woord en beeld overschreden. De woorden staan zo op papier gerangschikt dat ze een figuur vormen, of woorden worden als dingen in de werkelijkheid geplaatst. Humphrey Ottenhof (1954) is dichter en werkt aan een proefschrift over concrete en visuele poëzie. Op verzoek van Poetry International stelde hij een diashow samen van concrete en visuele gedichten. Deze show is voor, tussen en na de programma's te bekijken in een aparte ruimte in de foyer.

Doorfluisteringen


Bij het spelletje 'doorfluisteren' wordt een woord of zin in een kring van de een naar de ander doorgefluisterd. Op het festival zal van dag tot dag een gedicht van Gerrit Komrij steeds van de ene naar de andere taal worden vertaald, om op de laatste dag in de eigen taal terug te keren. Vorig jaar leidde het doorfluisteren van Gerrit Kouwenaars gedicht 'Men moet' tot verbazingwekkende, misschien zelfs verontrustende resultaten.

Stands


Kleine uitgevers, tijdschriften, antiquariaten, en andere personen en instellingen die iets aan te bieden hebben op het terrein van de poëzie, zullen tijdens de festivalweek in de foyers van de Schouwburg met een stand aanwezig zijn. Boekhandel Van Gennep uit Rotterdam verzorgt de verkoop van boeken van de optredende dichters.

Fotoexpositie


In de foyer van de Schouwburg groeit in de loop van de festivalweek een galerij portretten van de dichters van het festival, gemaakt door fotografen Pieter Vandermeer en Tineke de Lange. Daarnaast tonen Vandermeer en De Lange via diaprojecties dagelijks hun fotografische impressies van de voorgaande festivaldag. Op linnen vlaggen worden details van de foto's uitvergroot. Een selectie van de beelden zal in een boek worden verzameld.
[foto vorige festival?]

Inrichting Schouwburg


De foyers en zalen van de Rotterdamse Schouwburg zullen worden ingericht door de kunstenaars Guus van Riet en Lidy Veldhuizen. Guus van Riet is beeldhouwer en interieurontwerper, Lidy Veldhuizen beeldend kunstenaar en beeldend vormgeefster. Sinds 1983 werken beide kunstenaars samen als vormgevers van festivals en tentoonstellingen. Zo maakten zij de decors en deden de inrichting van onder andere het Schrijversfestival Satisfiction en het Theatro Fantastico, en vorig jaar verzorgden zij de vormgeving van het Poetry International Festival. Ook dit jaar zullen zij met veel kunst en vliegwerk de Schouwburg weer een wonderlijke en verrassende uitdossing geven.
BUITEN DE SCHOUWBURG

Het gedicht is een bericht


Alle grotere wagens van de ROTEB, de Rotterdamse vuilophaaldienst, zijn voorzien van een dichtregel van dichters die op het festival te gast waren. Ook dit jaar zullen na het festival weer gevleugelde woorden van de dichters die hebben opgetreden rondrijden door Rotterdam.

Gedicht aan de reiziger


Dankzij 'Gedicht aan de reiziger', het samenwerkingsproject tussen de RET en Poetry International, hangt sinds april 1997 elke drie maanden een nieuwe serie van zes gedichten op de perrons en in de wagons van de Rotterdamse metro. Begin juni wordt een serie geëxposeerd met gedichten van dichters van het festival.